Get Adobe Flash player

Nefes Teknikleri ile Stres Yönetimi

Nefes Teknikleri ile Stres Yönetimi”

Gülşah Altuntecim Çağatay

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

 

Stres nedir ?

Kısaca stres; her bireyin doğada varolabilmek için yaşadığı çevrede doğan isteğe ve kendisinden beklenen her türlü şeye cevap verebilmesi için geliştirdiği aslında normal bir tepkidir. Aslında stresi doğru mu yanlış mı kullanıyoruz? Doğru kullandığımızda nasıl bir etki doğar ya da yanlış kullandığımızda olumsuzlukları nelerdir? Bu soruları kendimize sormalıyız.

Devamını oku: Nefes Teknikleri ile Stres Yönetimi

Motivasyon ve Farkındalık

“Motivasyon ve Farkındalık”  

Gülşah Altuntecim Çağatay

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Güdülenme kavramı, fransızca ‘motive’ kelimesinden türemiştir ve eğitimle motivasyon arasındaki ilişki paralel olarak yürüyebilmektedir. Eğitim için düzenli çalışmanın yanı sıra amaca götürecek hedefe ulaşmamız için istek gerekir. Bu nedenle döngünün içindeyken faaliyete geçiren motivasyonun kaynaklarını iyi araştırmalıdır. Ancak bazı doğru olmayan adımlar atılmamalıdır; çünkü motivasyonun  büyüyüp gelişmesinde ya da sonlandırılmasında öğrencinin kişiliği aktif rol oynamaktadır. Örneğin, akademik güdülenme sürecinde, derslerine daha iyi çalışması için oğlunuzla neden daha fazla sorumluluk sahibi olmadığını tartışabilirsiniz. Bu konuyu ne kadar dile getirirseniz ve tekrarlarsanız oğlunuz kişisel benliğinde sorumsuzluk duygusuyla tanışmaya başlayabilmektedir. Özellikle ergenlik çağındaki gençlerde benlik arayışının en üst düzeyde olduğunu düşünürsek, motivasyon sürecinde “Neden yapmıyor? Neden çalışmıyor” gibi soruları dile getirmektense ona iyi olduğunu hissettirecek “Başarılısın, başarmıştın ve başaracaksın” sözcüklerini yineleyebilmek, bu süreçte ergenlik problemlerini daha kolaylıkla aşmalarını sağlayacaktır.

Devamını oku: Motivasyon ve Farkındalık

Beden Dili ve İletişim

“Beden Dili ve İletişim”

Gülşah Altuntecim Çağatay

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Güzel bir gün, her ne kadar yorgun olsanız da kendinize bir söz verdiniz. Bugün çocuğunuzla uzun uzun ders çalışacak ya da eğitici aktivitelerde bulunacaksınız. Üzerinizdeki bu rolü başarılı bir şekilde taşımak, gerekli enerjiyi ve performansı göstermek için bazı şeyleri teknik olarak bilmeniz yeterlidir. Beden dili ve mimikler bu noktada size yardımcı olacaktır. Çalışmaya başlamadan önce sessiz bir odada güzel bir ortam kuralım. Yan yana iki sandalyede, çocuklarımızla yakın olalım. Çok ciddi duruşlardan ve sıkıcı konuşmalardan kaçınalım. Ders vermek ya da öğüt vermek yerine,şu şekilde ifadeler kullanmak  hoş olabilir: “Kızım, şöyle yapsan iyi olur, sana güveniyorum, başarılı olacaksın, daha fazla çabalamalısın.” Çok fazla dil dökmenize de gerek yok çünkü iletişimin %7’si gibi küçüçük bir bölümü sözel yapılıyorken, %23’ünü ses aracılığıyla ve kalan %70 gibi büyük bir bölümünü ise beden dili ile tamamlıyoruz. Bu bağlamda  beden dilinin ne kadar önemli olduğunu kabul etmeliyiz. Peki beden dili nedir? Beden dili karşı taraftan gelen uyarıcıların doğru anlamlandırılmasını sağlayan jest, mimik ve hareketlerin bütünüdür. En önemli öğesi ise gözdür. Çocuğumuzla konuşurken onun yüzüne bakmak kendisine verdiğimiz değerin ifadesidir. Beden dili kolaylıkla empati kurmamızı sağlar. Karşılıklı ruh hallerinizin anlaşılmasıyla, iletişime rahatça geçersiniz.

Devamını oku: Beden Dili ve İletişim

Kitap Tanıtım